Órában megadva senkit nem fog érdekelni,
mennyi idő van még hátra 2000-ig...

az index-es és iNterNeTTo-s maszlag pepitában, mert úgy látszik, a népnek sose elég az ilyen felépítésű site-okból...
a 'copy-paste' csodákra képes; több mint 500 látogató az első 24 óra alatt!


 
Kékcédulás szavazógép
Hát persze, hogy a Medián végzi a közvélemény-kutatást. Ugyan ki más lenne már erre kíváncsi? A realitycheck-nek van egy tuti tippe erre...
- az iNteRNeTTo főszerkesztőjének menesztése - 666

- az iNteRNeTTo főszerkesztőjének menesztése - 666

- az iNteRNeTTo főszerkesztőjének menesztése - Taxi!

 
Sóbánya AlterEgo-k
Bármelyiket is válaszd a kettő közül, a másik sóbányába fog küldeni. Most akkor miben áll a verseny Káin és Ábel közt? Megvárják, míg a másik megváltoztatja tartalomszolgáltatását?

A realitycheck egyik OK-ra sem bök.

 

Az Indexen kívül kereshet még az AltaVizslán, a Yahooban, a telefonkönyvben, a Bibliában, az Observer sajtószemléiben az angol vagy a német szótárban.


 

Az INteRNeTTo-n kívül kereshet még az AltaVizslán, a Yahooban, a telefonkönyvben, a Bibliában, az Observer sajtószemléiben az angol vagy a német szótárban.

 

...
.részünkről
A történetet, mindenki ismeri. Nyírőt felállították, Nyírő azt mondja, felállt. Történt mindez az iNteRNeTTo szerkesztőségében. A volt főszerkesztőt követte kis csapata, a Törzsasztal egésze, illetve az egész iNteRNeTTo-s oldalszerkezet és -design, majd létrejött - látszólag ez utóbbi alterego-ja - az index.

Hogy milyen anyag kinek a tulajdona, ezen az oldalon lényegtelen. A realitycheck a 'hogyan' kérdéssel foglalkozik, a szó szoros értelmében, a 'Nyírő-jelenség' személykultusszá válását támadja. Kétkedünk továbbá a történtek hátterében folyt dolgokban, mert feltételezzük: multi nélkül nincsen portal...

Mindenki marad a seggén!

Na, vajon ki áll a háttérben?
[május 21.] előkészületben...

Honnan jönnek majd az adatok?
[május 20.] Ahogy azt a sóbányánk is mutatja eléggé kétes, hogy a két vetélytárs milyen adatforrásokból fog táplálkozni. A NeTTo-ról valószínűleg lekerül a zsargon, Nyírőék pedig egyértelműen nem fogják megkapni az IDG-s adatokat, de akkor hogyan készíti el a mester a 'helyzet az Interneten' kimutatásait?

Velük mennek...
[május 20.] Igen, sokan látogatják az index-et. Sokan látogatnak más oldalakat is, ideértev az iNteRNeTTo-t. Ez azt jelenti, hogy az ellenfelek felsorakoztak, de a csatározás még csak most kezdődik. Az index jelenleg lépéselőnyben van, de csak idő kérdése, s a NeTTo új emberekkel a fedélzeten új erőre kap, az IDG-vel a háttérben az új portal jobb lehet az eddigi összesnél, feltéve ha a koncepción is változtatnak. Az index mögött nem tudjuk még biztosan, ki áll, de egy asztal nem tart elég egy portal eltartásához.

Már minden élő sejt tudja, miről szól a játék, de a műsor ugyanaz. Ez már honlapot kíván!
[május 19.] Gyere velünk már a harmadik napja. Hova mennénk, ha egyszer kilakoltattak minket, és egy látszólag ugyanolyan lakóelepre költöztettek volna minket, mint az eddigi, s Nyírő még mindig néz minket. Tenni kell az ügy érdekében. Megnyitjuk a harmadik lakótelepet. Üdvözlünk Gazdagrét III-on! Amennyiben még nincs eleged az ilyen stílusú site-okból, hát látogass el ide is! >> realitycheck

Működik vagy nem?
[május 18. 23:59] Ma estére ígérték a portal 100%-os működését. Ehelyett még mindig egy amolyan 'copy-paste' érzés fogadja a látogatót, na persze a nagy kopasz fejjel és azzal a tipográfiailag vitatható logo-val tarkítva, lesz ebből még hat nap is...

Bejegyeztetett: Bye, Inventra! Hello, primary domain!
[május 18. 16:20] Visszavonhatatlanul megtörtént az 1999-es év eddigi legtöbb port felkavart portal-jának bejegyzése, az új cím "http:// index.hu".   Megmagyarázná valaki, hogyan történt ez olyan gyorsan, hiszen egy ilyen cím bejegyzéséhez cégbírósági végzés is kell ám, ahhoz pedig pl. egy Index Kft. Nyírő András neve megdobogtatja minden jogszabály szívét, vagy valaki belenyúlt a zsebébe? Ez utóbbi lesz a helyes megfejtés. Na, vajon ki áll a háttérben?

Realitycheck, talán többet fog mondani bármilyen fórumnál
[május 18.] Fellángolt érzéseink nem csillapodtak, sőt tudtuk, tennünk kell valamit. Reméljük nem késő jajveszékelés, hanem figyelmeztető szó, melyre többen is odafigyelnek. Egy banner, mely az index Törzsasztalán több helyen is megjelent, útjára indított egy mozgalmat, mely pártfogókat keres. A személykultusszal nem, jelmondatunkkal egy az utunk >> Mindenki marad a seggén!

Személykultusz Nyírő módra
[május 17.] Már három napja nem alszik a netter. A mai hétfő viszont mindent megváltoztat, délben lesz a sajtótájékoztató. Azonban nem arról szólt, amiről kellett volna. Mielőtt bárki is megszólalt volna - a köhögős-mobiltelefonos embert leszámítva - diavetítés kezdődött, mindenhol Nyírő feje, majd egyszerre egy sejtelmes logo, az index logo-ja. Egyszerre szólalt meg mindenkiben a hang: "Ez az, ez lesz az!" Az apperitive után meg is mondták, az újdonsült portal-ról lesz szó inkább. Egy gyors 'ALT-TAB+Go!', s a lap tetején már megint az a kopasz ember néz le ránk... Trombitaszó jelezte, a kultusz első napja, lám beköszöntött. >>

...
Hírek
Amennyiben valaki kis hazánk vagy a nagyvilág híreire kíváncsi, az alábbi oldalakat javasljuk böngészni:

Magyar Hírlap
Népszabadság
Világgazdaság
HVG

Washington Post
New York Times
Financial Times
CNN
BBC

 

 
Internet
Aki az Interettel, hard- vagy software-rel kapcsolatos hírekre jobban kíváncsi, annak az alábbi oldalakat ajánljuk:

HirNet
Hardware Hunpage
Hardware.hu
Hardware-Software Napilap

News.hu
c|net
Newsbytes
InternetNews
ZDNN
WiredNews

 

 
Rodeo-Video-Fadeo
A 17-ei sajtótájékoztatót az internetes közönség is élőben láthatta az Írisz Multimédia segítségével. Furcsa, hogy mindenkit akkor dobott le a szerver, amikor az IDG-s úriember (az egyetlen öltöyben megjelent fél) javában beszélt. Az adás visszajött, mihelyt a kamera a távozó halgatóság képét közvetítette. Mik vannak?

Megtekintés külső lejátszó segítségével

RealPlayer program letöltése

 

Mellékletek: http | ftp | gopher | mail | news

index.Törzsasztal
Gyere velünk [Nyírő András]

...Készséggel elfogadom, hogy sok az átállással kapcsolatos munka, és bár jómagam nem vagyok html expert, csaj csekély jártasságom van e téren, nem gondolom, hogy egy kép eltávolítása oly mértékű munkát igényel, amit el ne lehetett volan végezni. Más kérdés, hogy mikorra készül el egy egy új banner, egy új grafika.

...Az IDG azért csak-csak befektetett valamit, hardver, fejlesztői környezet, archiválás, karbantartás (úgy-ahogy), ami azért egy ekkora felhasználói környezet megbízható működéséhez szintén nem semmi. A minőség valóban kifogásolható volt, megértem Nyírőék lépését is.

...Nyírő sosem volt szimpatikus, és az egész ügy háttere még elég sötét...meg elég rég szólt hozzá, hogy most éppen mi a nagy helyzet...szal nekem mind1, hogy ki csinálja tovább csak csinálja!

...A kettes pontra szavaztam, a közszolgálati televízió 1998 végi adatok szerint 8 millió 400 ezer négy éven felüli magyarországi lakos számára elérhető, míg ha jól tudom, ez a médium jelnleg hét-nyolcszázezernél tart. Persze távol álljon tőlem a számítógépes tömegkommunikáció lekicsinylése, de a média egyik legfontosabb feladataként én a társadalom reprezentativitásának biztosítását nevezném meg.

...Naná, hogy veletek megyek! Mi az hogy jólfészült lap nemcsak huszonéveseknek (lehet, hogy nem pontosan idézek). Még alig múltam ötven, engem ne fésülgessenek!!!

 

Velünk jössz! (ha akarsz, ha nem) [proxy]

...Igen komolyan osztom azonban Proxy aggodalmát, mely már nagyrészt be is következett, vagyis a Törzsasztal tagjainak komoly károsodását. Már jelenleg is úgy tűnik, hogy ha valaki az Indexbe ír, az szándékától függetlenül az Andrásék melletti, ha az Internettoba, az az Andrásék elleni demonstrációnak minősül. Ez pedig életveszélyes, kontrollálhatatlan helyzetet teremt, amit valószínűleg senki sem akar, és szembefordítja egymással a mit sem sejtő tagságot.

...Egy biztos: az IDG úgy gondolta, hogy megvásárolta az Internetto-hoz, mint online magazinhoz fűződő összes jogokat a lap szellemi atyjától NyA-tól, aki nem éppen virtuális forintokat vágott zsebre ezért. Vagyis ez az atya az atyai jogairól talmi forintokért önként és dalolva lemondott, de azért "házitanítónak" ott maradt, megint csak nem jelképes fizetésért. Megbíztak benne, igazad van, lehet, hogy ez hiba volt, de Ő ugyancsak ügyelt rá, hogy az IDG-t abban a tudatban tartsa, hogy a jogok az övéi, mármint az IDG-é.

...Nyiro lehet, hogy nem egy Gral lovag... De LOPAS-rol csak akkor beszelnek, ha az IDG egyszercsak megjelenik egy olyan szerzodest lobogtatva, amelybol kitunik, hogy MINDEN, az utolso vesszoig az ovek... ha nincs ilyen, akkor talan nem kellene ilyen csunya szavakat hasznalni...

...mentségére szolgáljon Nyírőéknek, hogy az adott helyzetben feltehetőleg nem sok idejük volt ízléses és gondosan megtervezett reklámcsíkok rajzolgatására, technikai bravúrokra. Én hiszek benne, hogy csak átmeneti megoldásról van szó, a banda nagyobbik része már úgyis itt van, így a banner okafogyottá válik... Nekem se tetszik sok minden a dizájnban (morogtam is miatta), de ha időt kapnak, lesz ez még szebb is, a bannerekben meg nem Nyírő fog velünk szemezni, hanem valamelyik jól tejelő hirdető...

...Ez a lap jó. A Nyirő meg akárki keresse meg a lóvéját ahogy tudja. De azért a törzsasztal nem a Tímur és csapata. A SZTALIN elvtárst meg le köll venni a TOPIC tetejéről, meg mindenünnen, mert ilyen kapitális DESIGN- és reklámhibát még nem láttam...

 

...
.túlpart

IDG közlemény
[május 19.] A sötétben lába kelt az "információtenger világítótornyának" s állítólag valahol másutt felállították. Pedig tudhatnák, hogy egy ilyen torony már sohasem lesz képes tiszta fényeket adni. Aki csak ránéz, vagy veszi a jelzéseit, arra gondol, vajon e csalfa szignál nem zátonyokra vezet-e?

Megfeszítetten dolgozunk, hogy új fényt gyújtsunk. Olyat, ami mellett nem kellenek világítótornyok, s a valós dolgok világosak, az álságokra pedig fény derül.

A tiszta elméknek nem puszta útmutatásra, hanem hasznosítható, feldolgozható, aktuális és magas színvonalú információra van szükségük. Az iNteRNeTTo átmeneti nehézségek után ezt kínálja azoknak a józanul gondolkodó olvasóknak, akik bízva az IDG kiadó közismert jóhírében és szerkesztőinek kvalitásaiban kivárják, amíg az iNteRNeTTo szerkesztőségét újjászervezzük.

A tartalomszolgáltatás minden nehézség ellenére sem állt meg, híreinket (egyre bővülő mennyiségben) rendszeresen frissítjük. Hamarosan visszaállnak régi és felállnak új rovataink is az IDG más lapjainál dolgozó munkatársaink, számos kiváló külső szakértő és újságíró segítségével. Az iNteRNeTTo színvonalasabb, erőteljesebb és informatívabb lesz mint valaha. A szerkesztési elvek ebben változnak. A lap másik két alappillére pedig változatlanul a vélemény szabadsága, és a tisztességes újságírói magatartás, amelyet mostantól egy demokratikusan működő alkotóközösség friss levegője vesz körül.

Az iNteRNeTTonál hamarosan korábban nem látott méretű internetes fejlesztések kezdődnek. Ennek első jelei rövidesen láthatóak lesznek, s időről-időre új funkciókkal, szolgáltatásokkal jelentkezik a lap.

Szeretnénk a terveinkről nyíltabban beszélni, de pár nap óta óvatosabbak mérjük minden szavunkat, körültekintőbben tárjuk fel elképzeléseinket. Olvasóink számára azonban ez is előnyökkel jár, a kellemes meglepetéseket ugyanis mindenki szereti, ott ahol az iNteRNeTTo áll, az élet világos oldalán.

iNteRNeTTo - Legyen világosság! >> iNteRNeTTo címlap

 

Nyíratkozat
[május 17.] 1999. május 11-én, kedden az IDG Magyarország Lapkiadó Kft. ügyvezető igazgatója szerkesztőségi ülésen jelentette be, hogy megválik Nyírő Andrástól, az Internetto alapítójától, főszerkesztőjétől, és nem kíván együtt dolgozni egy alapító szerkesztővel, Gerényi Gáborral, illetve Virág András lapigazgatóval.

1999. május 11. óta nem Internetto többé az Internetto.

Az Internetto 1995-ben született Nyírő András ötletéből, ő találta ki a nevet, ő toborozta a csapatot, személyes kapcsolatai és ötletei lendítették be az első komoly hazai internetes magazint. Az Internettónak 1999 májusában, a legnépszerubb hazai webes lapként napi húsz-huszonötezer látogatója van (a Medián auditált adatai szerint). Cikkeit rendszeresen átveszik a hagyományos sajtótermékek, fórumait szemlézik, nagyobb akciói eseményszámba mennek. Az Internetto igazi tömeglap, az elso igazi internetes erő a hazai médiapiacon. 1998-as adatok szerint piacvezető az internetes reklámok terén, a reklámtorta csaknem felét birtokolva.

A lap indulásakor, amikor Magyarországon még alig-alig interneteztek, egyedül az IDG Magyarország Kft. látott fantáziát abban, hogy támogasson egy ilyen vállalkozást. Az újság mindvégig igen szűkös büdzsével készült, inkább a munkatársak lelkesedése tartotta életben. Látogatottsága, befolyása, szerkesztőségi apparátusa évrol évre nőtt. 1998-ra alaposan megváltozott a helyzet, Magyarországot is elérte az internetes aranyláz; százmilliós nagyságrendű beruházások indultak, hogy megszerezzék az új-média piac kulcspozícióit. Az Internetto ebben az élesedő versenyhelyzetben is megtartotta vezető pozícióját, sőt tovább növelte olvasóinak számát.

A szerkesztőség vezetői azonban már 1998 nyarán fölismerték, hogy az új-média piac új szabályai és új követelményei között nem elégségesek azok a feltételek, amiket az IDG biztosított. Az Internettónak hálózati tömeglappá, átfogó információszolgáltatóvá, úgynevezett portállá kell válnia.

Ebben a helyzetben szükségesnek láttuk volna egy olyan cég létrehozását, amelynek menedzsmentje jól ismeri az online piacot, és megfelelő stratégiát is képes kidolgozni egy Internetto nevű portál számára.

1998 nyarán a szerkesztőséget több befektetői csoport is megkereste, hogy az Internettót új konstrukcióban muködtethessék: vagy kivásárolják az IDG-ből vagy vegyesvállalatot alakítsanak, amelyben tulajdonrészt kaphatnak a szerkesztőségben dolgozók, mindannak a munkának elismeréseként, amelyet gyakorlatilag ingyen, vagyis bőven a piaci ár alatt végeztek az Internettóban.

A befektetői érdeklődés megnövelte a szerkesztőség presztízsét a kiadóvállalaton belül: az IDG korrekt és versenyképes ellenajánlata megfelelő kereteket látszott biztosítani a további eredményes munkához. Ehhez képest a vezetőséget valóságos hidegzuhanyként érte az 1999 januári koncepcióváltás: az amerikai tulajdonos a lap eladását vagy megszüntetését helyezte kilátásba. Az új helyzetben az IDG magyarországi menedzsmentje felkérte a szerkesztőség vezetőségét is, hogy - tekintettel a lap veszélyeztetettségére - nyújtson segítséget esetleges külső befektető vagy felvásárló felkutatására. A szerkesztőség képviselői (URL Consulting) üzleti ajánlatot tettek az IDG Magyarország felé a lap kiadási jogának megvásárlására. Az ügyvezető igazgató válaszul szerkesztőségi értekezletet hívott össze, amelyen közölte, hogy az Internetto név nem eladó, és mindazokkal, akiknek köze van a vásárlási akcióhoz a továbbiakban nem kíván együtt dolgozni.

A szerkesztőség teljes gárdája kiállt a főszerkesztő mellett, és kinyilvánította, hogy nem akar az IDG-nek, a hitelétől megfosztott Internettónak dolgozni. Őszintén sajnáljuk, hogy az IDG Magyarország ügyvezető igazgatója olyan megoldást választott, amely mindkét fél számára a lehető legrosszabb. E döntés a hazai internetes piac legnagyobb sikertörténetének vet véget, derékba tör egy nagyszerű karriert.

Álláspontunk szerint az Internetto névhez fuződő jogok nem az IDG-t, hanem kitalálóját, Nyírő Andrást illeti meg. Ezen álláspontunknak, ha kell, jogi úton is érvényt akarunk szerezni. Nem kívánunk elébe vágni a lehetséges jogi eljárás eredményének, és ezért Index néven új koncepcióval indítunk internetes magazint.

Az Internetto kulcsfontosságú részeit működtető szoftverekkel kapcsolatban, amelyeket Kéki Balázs fejlesztett, és amelyek felhasználói jogait az IDG Magyarország mindeddig nem vásárolta meg, jogtulajdonosként felajánljuk, hogy a szoftver használatára kössünk kölcsönösen előnyös szerződést.

A Nyírő-csapat nem adja föl, jövő héttől új weboldalt indít Index néven (index.hu). A valódi Internettót ezentúl ezen a címen találhatják. >> index címlap

...
Az [origo] tudósít
Az iNteRNeTTo utódai: Index és iNteRNeTTo
1999. május 17., hétfő, 16.40

Nyírő András hétfői sajtótájékoztatóján kiderült, mi lesz az iNteRNeTTo stábjának további sorsa, azonban számos fontos kérdés tisztázatlan maradt. Az érintettek továbbra is egymással ellentétes dolgokat állítanak Nyírő távozásával kapcsolatban, és másképp látják a Törzsasztal jogviszonyának kérdését is.Az IDG szerint jogtalanul helyezték át az iNteRNeTTo fórum-szoftverét
1999. május 17., hétfő, 13.33

Az IDG Lapkiadó Kft. - az iNteRNeTTo című online magazin kiadója - szerint jogtalanul kerültek át új címre az iNteRNeTTo vitafórumai, köztük a népszerű Törzsasztalt működtető szoftver. A lap elbocsátott főszerkesztőjét, a terveiről ma sajtótájékoztatón beszámoló Nyírő Andrást egyes felhasználók is bírálják a fórumok áthelyezése miatt.Nyírő András távozik az iNteRNeTTo éléről
1999. május 14., péntek, 18.30

Az iNteRNeTTo című népszerű online kiadvány oldalai május 12. után nem a megszokott mennyiségű információt közölték: május 13-án csupán egyetlen új hír jelent meg a címlapon, 14-én délután négyig egy sem. Az átmeneti leállás mögött, mint az [origo] megtudta, személyi okok rejlenek: a kiadó szerint az alapító főszerkesztő Nyírő András önszántából távozott, Nyírő azonban azt mondja: kirúgták."
 
Az EXTRA! meglát(ogat)ott
Álmunkban nem gondoltuk volna, hogy tárhely- és e-mail-szolgáltatónk ilyen hamar felfedez bennünket, az pedig kiváltképp mesébe illő, hogy legfrissebb híreik közt ajánlatként megjelentünk.

Reméljük, hogy a közeljövőben más tartalomszolgáltatók is felcsapják fejüket, s hasonló gesztusokkal honorálják tevékenységünket.

Legyen ez példa arra is, hogy aki megbecsüli szolgáltatóját (kitesz egy pofás logo-t róla), az méltó jutalomban részesül. >> EXTRA!

 
HVG Online Képriport
Tisztelt HVG-szerkesztőség!

Utólagos engedélyükkel ezeket a képeket itt thumbnail-módra, egy-két sorral kommentálva leközöljük, olyan jól sikerültek.


Az a bizonyos vetítés...
Nekünk itt ne vetítsenek!


Nem vitás, ő a trombitás


Vajon kik hiányoznak
az első sorból?


Nem minden Föld,
ami gömbölyű

 

Mutánsok: Raffaeló | Mihelangeló | Donatelló | Leonardó Dicaprió | Hogy hívták azt a patkányt?

 

Írj a realitycheck-nek! | Hirdetési árak? Mitagadás, jól jönne egy kis pénz...

Főszerkesztő: Ki lesz rúgva
Ügyeletes szerkesztő: Ő meg megy vele

realitycheck képek nélkül:
Browser - Tools - Internet Options - Advanced - Multimedia - [uncheck] Show pictures
 


20 MByte tárhely + e-mail
ingyen!


Most már bekapcsolhatod az agyadat.